אור ותאורה

אור בעיני הוא מרכיב העיקרי בסיפור של כל חלל וכל בית. האור והחלל הם שני תחומים בלתי נפרדים. אור טבעי מעצים את תחושת המרחב בחדר, מדגיש את הפרטים, מושך אותנו לפינות חמימות ושטופות שמש, עושה צללים מעניינים ונשבר בצורה ייחודית דרך אלמנטים שונים שנמצאים בחלל. לחלל נהיים חיים משלו, הוא משתנה בכל שעות היום ועם חילופי העונות. לעומת זאת, תאורה מלאכותית אחידה מאירה את החלל בצורה משעממת ובלי שום אינטליגנציה. כמובן שתאורה מלאכותית אינה תחליף לאור השמש, אבל בעזרת פתרונות תאורה, שקעים, מפסקים ודימרים מודרניים ניתן בכל זאת לתת לחלל אוירה מיוחדת. היא יכולה להכניס דרמה לחלל בנאלי, אוירה מסתורית, להדגיש אובייקטים מסוימים בעלי ערך אסטטי, לייצר תחושה של הגדלת חלל ולתת קצב ואווירה.
בחללים ריקים וגדולים כדאי לתלות גוף תאורה גדול במרכז החלל, אשר ירכז אליו את תשומת הלב וימלא את החדר. לעומת זאת בחללים קטנים כדאי לצמצם כמות גופי התאורה ולהימנע מתאורה על הקירות, שעלולה ליצור תחושת צפיפות. ניתן להעניק לחלל הקטן תחושת מרחב וגודל, על ידי תאורת תקרה שמקרינה כלפי מעלה ומעניקה אשליה של גובה.
דבר נוסף וחשוב מאוד זה האסתטיקה של הגוף עצמו, ולפעמים אפילו מרכז העניינים בחלל כולו. לא סתם אנחנו קוראים לגופי תאורה התכשיטים של הבית.
גם לגוון האור עצמו הוא מרכיב מאוד חשוב: הגוון הצהוב שמעניקות נורות הליבון, ההלוגן או פחם יאיר את הסביבה בגוון חם וטבעי למראה, לעומת אור לבן אשר מאיר את הסביבה באופן מלאכותי וקר, ובעצם דומה יותר לתאורת חוץ ומתאימה יותר לחדרי עבודה.
וכמובן הדבר האחרון אך הכי חשוב זה לקחת בחשבון את הפעילות העיקרית המתרחשת בחדר, לפני שניגשים לתכנן ולהתאים לו תאורה. למשל בחדר המגורים עם טלוויזיה, כדאי שהתאורה הנבחרת תאפשר צפייה נוחה, מבלי שהאור ישתקף בה או יסנוור את מי שרואה אותה. אני ממליצה להתקין סוגים שונים של תאורה שיתאימו גם לאירוח קליל ואינטימי, לאירוח המוני וגם לקריאת עיתונים או פתירת תשבצים.